577 poze   113952 vizite

1 Gladita germinare -Gladitsia Triachantos 2011

Gladita - Arbore cu frunze cazatoare, cu tulpina dreapta cu spini pe ramuri, cu frunze fine, flori mici, de culoare galbene si foarte parfumate. Fructele sunt pastai rasucite, foarte decorative. Atinge inaltimi de 20-25 m, dar poate ajunge si la 30 m ,diametru de 8-15 m, are o crestere rapida si se dezvolta bine in plin soare. Rezista bine la seceta, prefera soluri bogate, afanate dar se adapteaza si pe soluri compacte.Albinele sunt foarte atrase de florile acestui arbore.
Traieste cam 120 de ani dar sunt si exemplare mai longevive.
Lemnul este dens, in stare verde mai greu decat apa. Lemnul este foarte rezistent la putrezire, se poate lustrui bine.. Nu se prea exploateaza industrial si pentru raspandirea limitata, poate si pentru spinii care fac exploatarea mai dificila.
Frunzele se aseamana cu ale salcamului sunt simplu sau dublu compuse. Au 10-15 cm lungime si 14-16 foliole, de 1,5-2,5 cm lungime, de culoare verde stralucitor, galbene toamna.
Gladita infloreste in iunie, ceva mai tarziu ca salcamul. De fapt in America infloresc de la 10 mai la extremitatea sudica a arealului iar in extremitatea nordica infloresc pe la 25 iunie.
Racemele de flori masculine au 5-13 cm lungime. O floare are pana la 10 stamine. Pistilul este rudimentar sau inexistent.
Ciorchinii de flori feminine au 5-8 cm. Staminele sunt mult mai mici si sterile in florile feminine.


Fructele
Sunt pastai de 15-40 cm lungime si 2,5-3,5 cm latime. Adesea pastaia se rasuceste (spiraleaza). Gladita incepe sa faca pastai cam de la 10 ani, productia maxima o da intre 25 si 75 de ani si mai poate rodi pana la 100 de ani. Pulpa acestei pastai este o pasta dulce, care se poate consuma de catre om, dar o mananca cu placere multe animale sau pasari: vaci, cai, oi, capre, caprioare, vaverite, iepuri, prepelite, ciori. Spre deosebire de salcam care contine anumite toxine si nu poate fi mancat de animale mari (in special pentru cai este toxic).Gladita poate fi mancata cu placere de toate animalele, atat fructele cat si frunzele. Probabil de aceea a dezvoltat acei spini mult mai mari decat salcamul. Si coaja este mancata in special iarna de catre iepuri sau caprioare, care mananca si ramuri de la puietii de gladita.
Pastaile contin 12-13% proteine si pana la 42% glucide. Pentru animale, pastaile sunt o sursa de hrana valoroasa. Animalele mari nu digera semintele ci le elimina, contribuind astfel la imprastierea plantei. Oile zdrobesc semintele si folosesc astfel o cantita mai mare de substante hranitoare din ele. Se incearca si o utilizare a pastailor la obtinerea de biocombustibil.
Semintele propriuzise sunt boabe ca de cafea, dar aplatizate. Au o coaja groasa si rezistenta, care le pastreaza capacitatea de germinare mai multi ani, dar care si ingreuiaza germinarea.
Semintele ajung la maturare, in America, la jumatatea lui septembrie la limita sudica a zonei de extindere a speciei si la jumatatea lui octombrie la exemplarele cele mai nordice. Dupa maturare pastaile incep sa cada din coaci, dar aceasta se intampla pe rand, pana prin februarie.

Cules de polen de gladita:
www.youtube.com/watch?v=3FkCT-nvwmU&feature=colike
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare
28 zile de la plantare

Comentarii album • 31
Nume:



anonim
Clinciu Anișoara 12 decembrie 2019  
Bună seara. As dori 2 kg de semințe de gladita. Dacă se poate va rog sa îmi lăsați un mesaj la numărul 0749834903
Răspunde Raportează
anonim
Vlad 8 aprilie 2018  
Cu o experienta de peste 12 ani in domeniu va punem la dispozitie seminte de gladita pentru toti doritori care doresc sa si construiască un gard viu de protectie in jurul unei livezi stupini teren arabil etc..Gladita este un copac cu spini foarte mari.Gardul este cea mai ieftina metoda.OFER in colet sau la telefon toate detalii referitoare la pregatirea si semanarea acestor seminte .Mai multe detalii la telefon 0770753059.Pret 40 ron kg
Răspunde Raportează
tibike 17 ianuarie 2016  
DelCaMag i foarte bun ajuta mult la dezvoltarea rapida a plantei. Mai demult nu stiam de acest produs delcamag si am pus la germinat seminte de gladita iar cand i plantam in pamant pierdeam foarte multe . Acuma daca am pierdut din 125 bucati ce am plantat prima data vreo 5 . Fara delcamag pierdeam din 125 vreo 80 plante. Plus ca in aceasta perioada i iarna acuma nu crestea gladita in ghiveci acuma cu delcamag se dezvolta foarte bine ca si cum ar fi in primavara. Nu conteaza ca sunt asa de multe una langa alata in ghiveci deoarece pe mine ma intereseaza sa se dezvolta radacina in cateva luni sa fie bune de plantat la locul final.
Răspunde Raportează
tibike 11 ianuarie 2016  
Mai am vreo 250 bucati aia erau prea mici i mai las in borcan intre servetele ude sa semai dezvolte si maine i plantez
Răspunde Raportează
tibike 11 ianuarie 2016  
125 bucati de gladita am plantat binenteles ca o sa se mai pierd din ele.Astea le las asa pana se dezvolta iar la sfarsitul lui august i plantez la locul final
Răspunde Raportează
tibike 11 ianuarie 2016  
Poza cu descrierea 1.gata de plamntare am pus de ieri 10.ian borcanu cu cele care germinau langa o sursa de caldura si au crescut mai repede, am vrut sa grabesc cresterea sa nu le pierd deoarece deja au trecut multe zile de cand le tin asa . Azi dimineata erau numa bune de plantare.
Răspunde Raportează
florynalba 11 ianuarie 2016  
o.k. multumesc;spor in 2016!
Răspunde Raportează
tibike 10 ianuarie 2016  
Azi 10.Ian.2016 am pus semintele care germinau la caldura sa grabesc umpic cresterea lor ,cresterea radacinei. Acuma sa vad cat mai pot sa le tin asa (in borcan intre servetele ude) deoarece dupa un anumit timp radacina acea putrezeste.Deocamdata cresc nu sunt semne de ingrijorare. Maine dimineata mai plantez o tura cele care au mai crescut
Răspunde Raportează
tibike 10 ianuarie 2016  
de fiecare data si in timpul germinarii mai spalati semintele si schimbati servetelele cand apare mucegai
Răspunde Raportează
tibike 6 ianuarie 2016  
Cand vedeti ca apare mucegai selectati semintele care au inceput sa germineze asa cum vedeti in poza de la pagina 5 cu descrierea "germinare" . Astea le clatiti cu apa calda . Schimbati servetelele si continuati sa il mentineti la intuneric iar servetelele sa fie umede. Cele care sunt prea umflate si nu se vede ca germineaza le aruncati .
Răspunde Raportează
tibike 5 ianuarie 2016  
Ca sa germineze cat mai multe seminte procedati asa . Semintele de gladita le puneti in borcan mare . Il umpleti mai mult de jumate cu seminte. Fierbeti apa. Apa fiarta il turnati peste seminte si cu o lingura amestecati cand in stanga cand in dreapta in toate partile ,aproximativ 1 minut incontinu. Deoarece asa se sparge coaja acea tare . Lasati asa doua zile se vede cum se umfla semintele in aceste doua zile mai adaugati apa daca trebuie peste seminte. Dupa aceste doua zile scoateti semintele din apa cele care sunt umflate de tot , cele care sunt doar pe jumate le mai lasati. Dupa ce ati scos semintele umflate le puneti in alt borcan procedati altfel . In borcan puneti servetele ude peste servetele seminte pana in 3 cm dupa care iara servetele ude tot asa mai sus de jumate de borcan. Deasupra iara puneti servetele ude . Borcanul se pune la intuneric se mentin ude servetelele . Se lasa pana cand germineaza si ajung la 8-10 cm lungime dupa care se planteaza. Cu semintele care nu sau umflat se repeta aceasi operatie.
Răspunde Raportează
florynalba 28 ianuarie 2015  
o.k.mersi;o seara buna!
Răspunde Raportează
florynalba 21 ianuarie 2015  
Buna,pt germinare ati oparit semintele sau le-ati plantat direct in pamant?mersi!
Răspunde Raportează
tibike 28 ianuarie 2015  
Semintele trebuie oparite si lasate in apa pana se umfla.
Răspunde Raportează
anonim
Patratianu Ion 17 decembrie 2014  
va multumesc miam facut si mai imi fac gard viu din aceasata planta este valabila si pe lunga durata va multumesc NELUS
Răspunde Raportează
anonim
viorel 1 noiembrie 2013  
Buna ziua.
O intrebare, aceste seminte pot germina si pomisorii se adapteaza in zone montane?
Altitudine de cca 400-700 m.
Multumesc.
Răspunde Raportează
anonim
constantin 9 octombrie 2013  
vreau sa stiu daca tecile acestei plante sunt comestibile .astept raspuns pe email la costifm2011@gmail.com.multumesc
Răspunde Raportează
tibike 7 iulie 2013  
pozele 1-2-3-4 palnta are varsta de un an trunchium deja se lemnifica acuma poate fi plantat afara. Saptamana viitoare voi planta la locul final in apropierea de o stupin deoarece acest copac este melifer cand o sa infloreasca , binentles o sa dureze 3 ani pana la prim inflorire.
Răspunde Raportează
laurabv 12 aprilie 2013  
Cum au rezistat peste iarna ? Multumesc
Răspunde Raportează
tibike 22 iunie 2013  
nu au rezistat deoarece nu avea varsta necesara sa treaca peste iarna.
Anul asta am sa mai plantez in iulie acuma plantele au deja un an de zile si trunchiul este lemnificat si radacina este bine dezvoltata.
La anu o sa revin cu poze daca supravietuiesc.
Răspunde Raportează
mara94 29 martie 2013  
interesanta planta!
Răspunde Raportează
Coralia 17 decembrie 2012  
Tare simpatici au crescut, drepti si aliniati ca la armata:)
Răspunde Raportează
tibike 11 noiembrie 2012  
VIND SEMINTE DE GLADITA
Răspunde Raportează
anonim
0743151211 14 februarie 2013  
CIT ESTE KG. DE SEMINTE DE GLADITA?
Răspunde Raportează
anonim
Costel Gagiu 3 februarie 2013  
Buna ziua, as fi interesat sa cumpar un kilogram de samanta din acest arbore. Care este pretul? Mentionez ca locuiesc in Braila. Multumesc.
Răspunde Raportează
AndreiAFG 13 aprilie 2012  
frumos ! face parte din familia GLADIACEAE si pasta din pastaie este comestibila si pentru oameni, atunci cand pastaia este coapta, fiind de culoare maronie, avand un gust dulceag-amarui si consistenta precum marmelada ! Succes !!!
Răspunde Raportează
Coralia 17 decembrie 2012  
As spune familia Fabaceae<sinonim cu Leguminosae>. Din cate stiu familia Gladiaceae cuprinde nu plante ci diatomee ce si-au gasit sfarsitul ani in urma- fosile.
Răspunde Raportează
Lenny 6 aprilie 2012  
De astea, chiar nu sunt in stare!
Răspunde Raportează
tibike 7 aprilie 2012  
La ce te referi?
Răspunde Raportează
Lenny 16 aprilie 2012  
Este superb, dar nu am unde planta! M-ar incanta undeva la bloc, dar "vecinii" mei au dat dovada ca nu iubesc frumosul!
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.